Quantcast
Channel: חדשות בקצרה בתמונות ומסמכים
Viewing all articles
Browse latest Browse all 896

איך הפך עסקן חרדי מחסידות קיצונית לדמות המשפיעה בשירותי הרווחה בבית שמש?

$
0
0
ברוכים הבאים לשירותים הסוציאליים של העיר בית שמש: במקום לתת לגורמי המקצוע לקבוע את הטיפול במקרים הקשורים למגזר החרדי, באגף הרווחה מצאו פתרון יצירתי - לתת מנדט לחסיד סאטמר עמרם רוטר להכריע גורלות, גם אם פירוש הדבר שאמא מזניחה תמשיך לגדל את ילדיה, או שתושתק פרשת תקיפה מינית. אגף הרווחה: "הוא לא שותף בהחלטות מקצועיות". רוטר: "הכל שקרים". תחקיר

הליך הגירושין שהתנהל בין בני הזוג צ', חרדים תושבי בית שמש, היה קשה וממושך וכלל מאבק על משמורת הילדים. לכאורה, ההכרעה בנושא הייתה אמורה להביא בחשבון שהתפקוד ההורי של האם היה לקוי וכלל גם אלימות פיזית כלפי הילדים, שבעצמם העדיפו להישאר עם האב

אך בכל זאת האב, חסיד גור, מצא עצמו לבד במאבק מול כוחות חזקים ממנו בהרבה. לדבריו, עמרם רוטר, איש חסידות סאטמר שנבחר בידי רבנים ובאישור ראש העירייה לנציג הציבור החרדי באגף הרווחה בבית שמש, הפעיל שם את כל כובד משקלו למען האם, המשתייכת לפלג הירושלמי הקנאי


"ראיתי איך הקריבו את הילדים על מזבח האידאולוגיה", מספר שלמה, פעיל ציבור חרדי תושב רמת בית שמש ב', שליווה את הסיפור מקרוב.

"
על גב הילדים התנהל מאבק בין קהילות, כדי שהרבנים האלה והאלה יצליחו יותר מרבנים אחרים. טובת הילדים הייתה שיישארו עם האב, וזה גם מה שבסופו של דבר החליט בית המשפט, אבל עד שהתקבלה ההחלטה הזו רוטר עשה הכל כדי שהם יישארו אצל האם".

תחילה הוצא לאב צו הרחקה מן הבית, בעקבות תסקיר שבו נאמר כי האיש נקט אלימות כלפי ילדיו. התסקיר הזה, אומרים גורמים התומכים בגרסת האב ומכירים את המקרה, הוכן על סמך תלונה של האם בלבד - בלי שהעובדת הסוציאלית תשוחח עם האב או עם הילדים.

חוות דעת של מנהלת בית ספר, המצביעה על הזנחה מצד האם, לא זכתה להתייחסות באגף הרווחה. במקביל, טוענים המקורבים, מימן רוטר מקופת הצדקה שהוא מנהל ומכספי אגף הרווחה חופשה לאם ולילדים בצפון. לאב היה אסור באותו זמן ליצור קשר עם הילדים, ואמם סיפרה להם כי הוא נטש אותם.


הסידור הזה התגלה כהרסני. בשובם מהחופשה האם לא הצליחה להשתלט על הילדים. לדברי עד ראייה, אחיה הוזעק לעזור לה, והסיוע שלו כלל שימוש בכוח הזרוע. אחד הילדים הצליח להזעיק את השכנים, ולאחר שהראה להם את סימני המכות שספג, הם התקשרו למשטרה

"
הדוד נלקח למעצר, והאם נשארה לבד עם הילדים", מספר חיים, תושב בית שמש שמכיר את הפרשה מקרוב. "חששתי שהיא עומדת לרצוח אותם, אחרי שהסגירו את אחיה למשטרה. התקשרתי לבכירה באגף הרווחה והודעתי לה שיש פה אם עוינת ואלימה, ושהילדים בסכנה. למרות זאת לא הצלחתי באותו ערב לגרום להם להתערב במצב כל כך גורלי". 



בהשפעת הרב פ', אחד מרבני השכונה המשתייך לפלג הירושלמי, שוחרר הדוד. הרב הבהיר לאב כי "לא מתאים שבחור חרדי ישהה במעצר, ולא משנה מה הוא עשה". הוא גם דרש למחוק את התלונה שהוגשה נגד הדוד בגין אלימות.

כדי לאמת את טענת האם בדבר אלימות מצד האב הייתה צריכה להיערך חקירת ילדים - פרוצדורה שמתקיימת במקום ייעודי בידי אנשי מקצוע. אלא שלדברי המקורבים רוטר הביע התנגדות לחקירה של הילדים, ובהסכמת העובדת הסוציאלית מונה הרב פ'לחקור אותם.

ה"חקירה"כללה בעיקר הטפת מוסר על כך שאינם מכבדים את האם. כשהילדים בכו וסיפרו שהיא מכה אותם, נאמר להם כי האלימות הזו היא חלק ממצוות החינוך.

"
בשליחותו של הרב פ', עמרם רוטר פעל גם ברווחה וגם במשטרה כדי שלא יחקרו את הילדים", מספר חיים. "במשך חצי שנה התחננו האב ונציגיו שהילדים ייחקרו. לולא התערבות של גורמים בקהילת גור, זה לא היה קורה עד היום.

מקורביו של האב משוכנעים שידו הארוכה של עמרם רוטר הגיעה גם לגורמים במשטרת בית שמש. היה שם קצין מודיעין שטען כל הזמן שהילדים כבר נחקרו. אחר כך התברר שהוא שיקר. בסוף נערכה חקירה, שהראתה כי האב אינו אלים".

כבר בפגישה הראשונה של האב עם העובדת הסוציאלית, הובהר לו, כך מעידים מקורביו, שהרב עמרם רוטר הוא המכריע בכל הקשור לתיק של משפחתו. האב הביע התנגדות מפורשת למעורבותו של רוטר, ואף הפעיל בנושא גורמים שונים מול ראש העיר. רק לאחר לחצים רבים הוצא רוטר באופן רשמי מהטיפול בתיק.

לאחר שעובדות סוציאליות נפגשו סוף-סוף עם הילדים ושמעו אותם מתחננים לא להישאר עם האם, הוחלט להעביר את הילדים הבוגרים לידי האב. כעת הוא ממשיך להיאבק כדי שגם הקטנים יצאו מחזקת האם.

פקידת סעד שמלווה את התיק אמרה לאב כי היא מודעת למצוקתם של הילדים הקטנים, וכי ברור לה שהמצב הנוכחי אינו לטובתם, אולם יש "סמכות עליונה"שמכתיבה לה לא לפעול בהתאם לדעתה המקצועית. בשל אותה סמכות עלומה, שעומדת מעל מערכת החוק ומחלקת פקודות לעובדות סוציאליות, כך מתברר, מושארים ילדים בביתו של הורה פוגעני


קטנה יותר, אבל אלימה יותר
תפקודו של אגף הרווחה בבית שמש עורר כבר לפני שנים אחדות שאלות קשות. באוגוסט 2008 הוציאה ועדת בדיקה מטעם משרד הרווחה דו"ח חמור על התנהלות האגף, בעקבות מחדלים שהתגלו בפרשת "אמא טליבאן", האישה מכוסת הפנים שהורשעה בהזנחה ובהתעללות בשישה מ-12 ילדיה.

בדיקת הוועדה העלתה כי לאגף הרווחה בעירייה הגיעו תלונות על התנהלותה הבעייתית של האם עשר שנים לפני שנעצרה, אך נורות האזהרה המהבהבות זכו להתעלמות. הדו"ח כלל גם מסקנות אישיות חמורות כלפי בכירים באגף, ובעקבותיהן נערכו בו שינויים פרסונליים ומבניים.

חמש שנים לאחר הדו"ח אגף הרווחה בבית שמש כבר מוצא דרכים להגיע אל אוכלוסיות קנאיות, אך מתברר שגם כיום מושתקות פרשות חמורות של פגיעה בילדים.

"
עסקן בן 35 ששמו עמרם רוטר הפך לנציג הרשמי של החרדים מול אגף הרווחה בעיר, ועל פיו יישק דבר", כך טוען שלמה, פעיל הציבור הנזכר לעיל. "הבעיה היא שרוטר לא עבר הכשרה כלשהי בתחום הטיפול, וחמור יותר, הוא בא עם אידאולוגיה ברורה: לדאוג קודם כל לקהילה של הילד ורק אחר כך לילד עצמו, גם כשמדובר במעשים חמורים. זה נוגע בדיני נפשות".

עמרם רוטר, אב לשמונה ילדים, הוא נצר למשפחה משפיעה בחסידות סאטמר. שמו מרמז לייחוסו: סבו היה הרב עמרם בלוי, מייסד פלג "נטורי קרתא"הקנאי, שדוגל בבדלנות ובהתנגדות חסרת פשרות לציונות. אף שגם רוטר עצמו אוחז בתפיסה כזו, הוא עובד בשיתוף פעולה עם עיריית בית שמש, ומייצג מבחינתה גם זרמים בעלי אורחות חיים שונים מאוד מאלה שלו.

יש לו קשר ישיר עם מנהלת אגף הרווחה איריס צור, עם טובי קרעי, העומדת בראש צוות העובדים הסוציאליים שמופקד על הטיפול במגזר החרדי, וכן עם פקידות הסעד לסדרי דין ולחוק הנוער. כנוהל שבשגרה, רוטר מוזמן לקחת חלק בדיוני "ועדות אבחון-טיפול"ו"ועדות החלטה"בתיקים הקשורים במגזר החרדי. מדובר בוועדות שדנות בנושאים הרגישים ביותר, כמו הוצאת ילדים מביתם, טיפול בעברייני מין וטיפול בנפגעי עבירה.

"
דרך קופת צדקה שהוא מנהל רוטר התחבר להרבה רבנים, רובם מהפלג הקיצוני שלא מכיר במדינה", מסביר שלמה. "ראש העיר משה אבוטבול הוא איש נחמד, אך חלש אופי. יש לו רפיסות מול רבנים ומול קהילות גדולות. ההשתלטות של רוטר על תחום הרווחה היא רק דוגמה אחת לאיך עסקנים לא רשמיים חדרו דרך אבוטבול לעירייה. אנשים התיישבו לו ליד האוזן, ומכיוון שהציגו עצמם כנציגים של הרבנים, הם הפכו להיות מבחינתו משה רבנו. רוטר עצמו היה אמור להיות צינור בין המגזר לעירייה; בפועל מה שקורה הוא שרבנים שלא מכירים במדינה מנהלים את אגף הרווחה".

אפשר להבין את הצורך בנציג שיוכל לבנות יחסי אמון בין האגף הזה ובין הציבור החרדי.
"
אבל לפי מה בחרו נציג? האם נערך פילוח מסודר של האוכלוסייה? כרגע נראה שהנציג הוא של הרבנים הקיצוניים והתקיפים יותר.

"
ברמת בית שמש ב'יש קהילות ענקיות של חסידויות גור ובעלז, יש גם ליטאים רבים - אז למה רק לנטורי קרתא, הקהילה הקטנה יותר, יש נציג? אולי זה כי היא גם הקהילה האלימה יותר? למה חסיד גור צריך שיכפו עליו נציג שלא תואם לו מבחינה אידאולוגית? אם ממנים נציג, צריך לעשות זאת באופן פתוח".

"
אני מנועה מלדבר, אך בהחלט יש כאן מה לחקור", אומרת בכירה באגף הרווחה שנשאלה על התנהלותו של רוטר.

אחד מחברי מועצת העיר היוצאת מוכן לפרט מעט יותר: "רוטר קיבל גיבוי מלא מראש העיר, בלחצם של הרבנים הקנאים. הוא דמות לא מקצועית שעומדת בצומת חשוב מאוד, ובמקום לטפל בבעיות הוא לעתים משתיק פרשיות, כולל סיפורים על פגיעות מיניות. יש ברווחה גורמים עם בטן מתפוצצת עליו". הגורם המטפל: אבי התוקף 
אורית כהן התוודעה לאגף הרווחה בבית שמש ולפעילותו של רוטר שם לאחר שאחיה, תושב העיר, הצטרף לכת "לב טהור". מדובר בקהילה סגורה של כארבעים משפחות בהנהגת שלמה הלברנץ, שאימצה לעצמה מנהגים קיצוניים בתחום הצניעות, הכשרות והתפילות.

בין השאר נוהגות הנשים והילדות בקהילה, הממוקמת היום בקוויבק שבקנדה, לעטות שאלים ורעלות. תחקיר שהתפרסם ב"מקור ראשון"בראשית 2012 חשף מקרים קשים של התעללות פיזית ונפשית בקטינים בתוך הקבוצה, והוצאתם מהארץ בניגוד לרצון הוריהם. מאז התפרסמו עוד עדויות רבות על אכזריות שיטתית שסובלים ממנה ילדי "לב טהור".

אחיה של כהן, ש', שהחליט להגר אל הקהילה בקנדה, שלח לשם באוקטובר 2011 את שתי בנותיו, שהיו אז בנות 14 ו-15. בעקבות זאת פנתה אמו של ש'לבית המשפט וטענה כי הילדות מצויות בסכנה, מפני שהכת מתאפיינת בין היתר בנישואי קטינים ובהזנחת ילדים. בית המשפט הוציא צו איסור יציאה מהארץ לכל ששת ילדי המשפחה, ושתי הבנות הוחזרו ארצה בהתערבות האינטרפול.

"
קשה לתאר את הנזק שעשו שירותי הרווחה בבית שמש לילדי המשפחה", אומרת כהן. "פנינו כל כך הרבה פעמים לרווחה, אבל מה שלא עשינו - הם לא הקשיבו. הזהרנו שהילדים נמצאים בסיכון, כי אח שלי הפך מאדם מוכשר ונורמלי לנפגע כת. פקידת הסעד שטיפלה במקרה קבעה שמדובר במשפחה נורמטיבית. היא התחייבה לשלוח את אחי לאבחון, ואמרה שהוא כבר בחר פסיכולוג.

"
כמה ימים אחר כך ניסיתי לברר מה קורה עם ההליך, ואז פקידת הסעד ענתה לי שש'התחרט, וכך הרווחה השאירה את הילדים בידי ההורים בלי לערוך אבחון. חמור יותר, ההורים קיבלו ממשרד החינוך אישור לחינוך ביתי. כל האזהרות שלנו שהילדים בסכנה - בטלפונים ובפגישות פנים אל פנים - לא הועילו". 


ההתרעות של אורית התממשו. במאי 2013 חצה ש'עם ילדיו ואשתו את הגבול באזור הערבה לשטח ירדן, בניסיון להימלט למדינה שלישית. המשפחה נעצרה בצד הירדני והוחזרה ארצה.

מה שקרה אחר כך מקומם את אורית עוד יותר: "איך יכול להיות שאחרי שאחי סיכן את החיים של הילדים שלו וחצה את הגבול, הם חזרו לרשותו? איך יכול להיות שפקידת הסעד כתבה חוות דעת חיובית על המשפחה, גם אחרי השלב הזה בפרשה? רק עכשיו, אחרי שנתיים של תחינות ובקשות מצדנו, הוא נשלח לאבחון. בינתיים נגרמו לילדים נזקים בלתי הפיכים. בעיניי זה פשע של ממש".

כשנודע לכהן שעמרם רוטר הוא בעל השפעה רבה על אגף הרווחה בבית שמש, היא ניסתה לפנות אליו ולבקש את עזרתו. "גם אני וגם נציגי ארגון 'לב לאחים', שנלחם בכתות, פנינו אליו כדי שיסייע. אליי הוא לא חזר, ולאנשי 'לב לאחים'שנסעו אליו ופגשו אותו הוא לא רצה לעזור. הם לא הצליחו להבין למה.

"
אין לי הוכחה שרוטר התערב בתיק, אבל לעזור הוא לא רצה. הרבנים הקיצוניים של בית שמש, שרוטר הוא שליחם, היו שמחים לראות את אחי עולה על המטוס הראשון לקנדה: הם לא אוהבים משפחות של חוזרים בתשובה, ובטח לא נשים רעולות. שלומם של הילדים כנראה לא מטריד אותם".

הרב פ', מגיבורי המשנה בסיפורם של בני הזוג צ'שהובא לעיל, הוא גיבור ראשי בפרשה אחרת. אחד הילדים בקהילה, שבנו של הרב פ'לומד איתו לקראת בר המצווה, חזר באחד הימים מבית הכנסת כשהוא נסער. לאמו סיפר כי הבחור שמלמד אותו פגע בו מינית. האם ניגשה אל הרב פ'וסיפרה לו את שאירע, והלה בתגובה הזהיר אותה שלא תפנה למשטרה. הוא הודיע שיטפל בעצמו בבנו, אך הטיפול שלו, כך התברר, הסתכם בבקשת סליחה של הפוגע מהנפגע.

"
העברתי את המידע על המקרה הזה למשטרה", מספר מ', אחד מתושבי השכונה שהיה מעורב בפרשה. "בכוונה פניתי לשם ולא לאגף הרווחה של העירייה, כי חששתי שאם המקרה יגיע לידיו של עמרם רוטר, שמקורב לרב פ', הוא לא יטופל. המשטרה חקרה במשך כמה שעות את הילד הנפגע ואת אמו, אך הם לא שיתפו פעולה. האיומים עשו את שלהם. כיום לא רק שהנער הפגוע לא טופל כלל, התוקף גם גר 300 מטר מביתו". 

רב של כבוד
גם בפרשה אחרת של פגיעה מינית בתוך המשפחה, שהתגלגלה לפתחו של עמרם רוטר, התוצאה היו התעלמות מרווחתו של הקורבן. לפי גורמים בעירייה, רוטר הפעיל את כל כובד משקלו כדי לשקם דווקא את האב שפגע בבתו.

כדי למנוע מהסביבה לגלות את הסוד ולשמור על תדמית המשפחה, המשתייכת לזרם הירושלמי, הוצע להחזיק את האב במעצר בית, ובמקביל להוציא משם את הבת. בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע את האב במעשים שיוחסו לו, אך באופן תמוה התיר לו לאחר זמן לחזור ולגור בביתו, וכיום הוא חי שם לצד בתו הפגועה.

כשפנינו לדובר עיריית בית שמש מתי רוזנצוויג וביקשנו לראיין את רוטר, השיב לנו הדובר: "אני לא יודע מי הוא. הוא לא עובד עירייה, הוא עסקן. את לא צריכה אישור ממני לדבר איתו".

הוא לא נציג המגזר החרדי באגף הרווחה?
"
אני מכיר אותו היכרות שטחית. הוא לא חלק מהמערכת".

אבל הוא יושב בוועדות ההחלטה של הרווחה.
"
יכול להיות שאני לא מעודכן בזה".

איריס צור, מנהלת אגף הרווחה בבית שמש, דווקא מכירה היטב את רוטר. "הגעתי לאגף לפני ארבע שנים, כחלק מיישום הדו"ח של משרד הרווחה לאחר פרשת'אמא טליבאן'", מספרת צור.

"
ראש העיר חיבר אליי את אחד מחסידי סאטמר, ואמר לי שמבחינתו הוא נציג המגזר החרדי ועליי לבדוק איתו איך יוצרים קשר בין אגף הרווחה לקהילה החרדית. לפני כן מעט מאוד משפחות חרדיות היו מגיעות לרווחה. רוב הציבור הזה הדיר את רגליו מכאן. הם לא נתנו אמון במערכת".

את מדברת על "המגזר החרדי", אבל זה ציבור מגוון מאוד. איך את מגדירה אותו?
"
לפי איך שאנשים מגדירים את עצמם. אני יודעת שיש קשת רחבה בתוך הציבור הזה, אבל לי קצת קשה לעשות את ההבחנה בתוכם. מי שקורא לעצמו חרדי, מבחינתי הוא חרדי.

"
אני לא בודקת אם הוא ליטאי או חסיד, ולאיזו חסידות בדיוק הוא משתייך. היה כאן ציבור שלם שלא קיבל שירותי רווחה מספקים, והמטרה שלי הייתה לשנות את זה. התחלתי לעבוד עם אותו חסיד, ובהמשך גם מול גורמים נוספים בקהילה".

את מתכוונת לעמרם רוטר?
"
כן. אנחנו קוראים לו הרב עמרם רוטר, למרות שהוא לא רב, מתוך כבוד". 
יש לרוטר הכשרה בתחום?
"
ודאי שלא. זה לא מה שהתבקש ממנו. התפקיד שלו היה להכיר לי, כאישה חילונית, את החברה החרדית; והתפקיד שלי היה להכיר לו את דרכי העבודה של הרווחה. ניסינו לחשוב יחד איך אפשר לבנות נוהלי עבודה מותאמי תרבות, כדי לפתוח את הדלת למגזר החרדי, שכמו בכל אוכלוסייה אחרת גם בו יש בעיות. כך אנחנו פועלים גם מול הקהילה האתיופית ומגזרים נוספים.

"
אנחנו לומדים על התרבות של קהילה, ומנסים להתאים אליה את הטיפול שלנו, כדי שהם יצרכו את השירותים שאנחנו מספקים. כשהגעתי לבית שמש היה ברור שאגף הרווחה לא הצליח לבנות עם האוכלוסייה החרדית יחסי אמון שיאפשרו לה לפנות אליו".

ודווקא חסיד סאטמר, שמשתייך לפלג הכי קיצוני, יכול לייצג את כל המגזר החרדי?
"
יש לי בוס, והוא ראש העיר. התחלתי לעבוד עם מי שראש העיר אמר לי לעבוד איתו, ולאט-לאט נפתחנו לעוד אנשים ורבנים מתוך המגזר הזה. במקביל ערכנו שינויים מבניים, בליווי פקחים מטעם מחוז ירושלים במשרד הרווחה. אחת המפקחות הייתה בעבר ראש  אגף בביתר עילית, והיא מכירה את האוכלוסייה החרדית ואת דרך העבודה מולה.

"
כחלק מהשינוי המבני הקמנו צוות שבו העובדים הסוציאלים שייכים למגזר החרדי או הדתי. צוות כזה גם מכיר טוב יותר את התרבות של קהל היעד, וגם נתפס כפחות מאיים. לטובי קרעי, אישה דתייה העומדת בראש הצוות, יש כיום קשר ישיר כמעט עם כל רבני העיר.

"
בזכות התהליך שהובלנו, ושרוטר היה שותף לו, החלה נהירה המונית של משפחות חרדיות אל אגף הרווחה. 800 משפחות חרדיות מטופלות אצלנו, והמספרים הולכים וגדלים. במקביל הקמנו מועדוניות לילדים מהמגזר החרדי, מרכז למניעת אלימות במשפחה, פרויקטים לנוער חרדי ועוד שיתופי פעולה רבים. עשינו כאן ממש מהלך היסטורי.

"
זה טנגו עדין, ואל הזרמים הקיצוניים יותר של נטורי קרתא אני מניחה שעדיין קשה לנו להגיע. בכל מקרה, לכל אורך העבודה אנחנו שומרים על המקצועיות שלנו ועובדים לפי חוקי מדינת ישראל. בזה אין פשרות".

יש כיום עוד נציגים של המגזר החרדי שעובדים מולכם?
"
יש עוד נציגה, הרבנית שלומית קאפח, שמייצגת את החרדים הספרדים. היא מנהלת עמותה, ולכן קשרי העבודה איתה הם אחרים. הן רוטר והן קאפח מוזמנים לשבת בוועדות אבחון-טיפול בתיקים שרלוונטיים לגביהם. בעיקרון המשפחות יכולות לסרב לנוכחות שלהם, ואז הם לא ישבו בדיונים בתיק. היום כבר יש לנו קשר ישיר עם הרבנים עצמם, והם מעורבים בתיקים בהתאם לרצון המשפחה.

"
אני יכולה לומר שאני גאה מאוד בתהליך שהובלנו. משרד הרווחה היה שותף נאמן לכך, ואחרי שראו שם את השינוי המבורך הוסיפו לנו עוד עשרה תקנים של עובדים סוציאליים שרובם הופנו אל המגזר החרדי. עם זאת, אנחנו עמוסים מאוד ויש לנו רשימות המתנה ארוכות. פתחנו את הדלת, הציבור החל להגיע, ואני שמחה בזה אך גם חוששת לאבד שליטה. אנחנו זקוקים לעוד כוח אדם ומשאבים". 

הכל לטובת הילדים
צור מבהירה כי בשל חובת סודיות לא תוכל להתייחס באופן ספציפי לתיקים שהוזכרו בכתבה ולמעורבותו של רוטר בהם. עם זאת, בנוגע למשפחה שחצתה את הגבול לירדן היא אומרת:

"
אני שלמה מאוד עם הטיפול שקיבלה המשפחה הזו. ההחלטה על חינוך ביתי ניתנה על ידי הקב"סית (קצינת ביקור סדיר) של משרד החינוך, בלי קשר לרווחה. התפקיד שלנו הוא לדאוג שהילדים במשפחה יקבלו את הטיפול המיטבי, אך לא להתערב בחינוך עצמו. זכותו של הורה לחנך את ילדיו כמו שהוא מבין.

"
בכל מקרה שמגיע אלינו חוות הדעות שלנו הן מקצועיות, ואף אחד לא יכתוב משהו בלי להאמין בו באמונה שלמה. אני לא יכולה להתייחס להחלטות מסוימות של פקידת הסעד, אני רק יכולה להבטיח לך שמדובר בעובדת סוציאלית מקצועית לעילא ולעילא. הדיווחים שלנו הועברו לבית המשפט, והוא שמכריע בסופו של דבר".

באשר לאם האלימה שזכתה במשמורת על ילדיה, צור אומרת כי רוטר כלל לא היה מעורב במקרה, וכי לא היה גורם זר שחקר את הילדים מטעם הרווחה. "שום צעד לא נעשה פה לפי חשק של אדם כזה או אחר. כל דבר נבחן אלף פעמים ומאושר על ידי הפיקוח של משרד הרווחה. הוצאת ילדים מחזקת האם היא בכל מקרה תהליך לא פשוט".

צור מדגישה כי שום בדל מידע לא מועבר לרוטר ללא הסכמת המשפחות. "היום הוא גם מעורב פחות ופחות במה שקורה. הוא היה משמעותי בתחילת הדרך בתור 'פותח הדלת', ומאז התהליך התרחב. בכל מקרה, הוא לא שותף בהחלטות מקצועיות.

"
רוטר מצוי בתוך הקהילה, הוא יודע הרבה יותר ממני, ולכן הוא מעביר מידע אליי, ולא אני זו שמעבירה אליו. מעולם לא ראיתי שנהג באופן לא ראוי. אני מבטיחה לך שרק טובת הילדים לנגד עינינו". 


האם נראה לך הגיוני שילדה שנפגעה מינית מאביה תמשיך לגור איתו באותו הבית? זה מקובל במקרים אחרים?
"
אני לא יכולה לקחת על זה אחריות. הסיפור התחיל לפני שהייתי כאן, ולפני שהחל שיתוף הפעולה עם המגזר החרדי. בעיקרון זה נראה לי הזוי, אבל התיק נידון בערכאות משפטיות, וזה מה שהוחלט".

בנוגע לטענות על השתקת פגיעה מינית מצד בנו של הרב פ', צור אומרת כי אינה יכולה לטפל במקרים שלא הובאו לרווחה. "אם זה היה מגיע לפתחי, היינו עושים את מה שמחייב החוק. העובדים שלי לא יעברו על חוקי המדינה, והרב רוטר יודע את זה".

על שינוי לטובה שחל בקשר בין אגף הרווחה בבית שמש ובין הקהילה החרדית מעידה גם שלומית קאפח, שמייצגת כאמור את החרדים הספרדים בוועדות האגף. "הארגון שלי, 'ובנה', משרת את כלל אוכלוסיית העיר, חילונים וחרדים כאחד", היא מדגישה.

"
הצוות המקצועי שלנו כולל שלושים עובדים, שמפעילים מרפאת שיניים, טיפולים לנשים במצוקה, מועדוניות לנוער בסיכון ועוד פרויקטים, כשהכל ניתן לאוכלוסייה חינם. אני מייצגת את הציבור החרדי מול אגף הרווחה, והעבודה שלי איתו צמודה ואינטנסיבית, הן בתיקים פרטניים והן בפעילות כללית בעיר. אני מעריכה מאוד את האנשים ברווחה, יש שם הון אנושי יוצא מן הכלל, שפועל מתוך מסירות נפש אמיתית.

"
אני מדברת איתך על מיילים וטלפונים בשעות לא שעות, ממש ימים ולילות. אין מצב שאפנה אליהם לגבי מקרה והם לא ינסו לתת מענה מיידי. הבעיה העיקרית היא שהם סובלים מעומס אדיר. לפעמים הרווחה יכולה לתת מענה למשפחה, אך אני אעדיף לטפל בה דרך העמותה, כדי שלא תיאלץ להמתין זמן רב. זה לא מפני שאני לא מאמינה במקצועיות של הרווחה, או מפני שהם לא עושים כל מה שהם יכולים לעשות".

את מכירה את עמרם רוטר ואת הטענות נגדו?
"
אני מכירה היטב את הפעילות שלו, אך אני מנועה מלהגיב. המקרים שעוברים דרכנו מטופלים באופן הכי מקצועי שיכול להיות. אצלנו אין ניסיון להשתיק פרשיות". 

"אני אדם פשוט, הכל שקרים"
עמרם רוטר הוזמן להתראיין לכתבה, וקיבל בכתב את כל הטענות שהועלו בה. "אני אדם פשוט מן השורה. לא ברור לי למה פניתם אליי, ואיני מעוניין להתראיין", הייתה תגובתו.

"
הטענות שהוצגו בפניי מעידות על כך שפרטים בסיסים ומינימליים על עצם הייצוג שלי חסרים. שאר הטענות מבוססות על עובדות שקריות ואין בהן שמץ של אמת. לצערי מקורות המידע שלכם הם אינטרסנטיים, שקריים ומעוותים".

"
מר רוטר הוא איש חסד", אומר משה אבוטבול, המתחיל בימים אלה את הקדנציה השנייה שלו בראשות העיר. "הוא עושה את כל עבודתו בהתנדבות מלאה ומכתת את רגליו לגבירים כדי לתמוך במשפחות במצוקה. הוא זוכה לאהדה רבה בעיר".

אבוטבול מסביר כי הדו"ח של משרד הרווחה לאחר התפוצצות פרשת "אמא טליבאן"חייב את העירייה להיפרד ממנהל אגף הרווחה הקודם, ולבנות כלי עבודה המותאמים לחברה החרדית, כדי שגם היא תטופל כראוי. "את תיק הרווחה בעירייה החזיק אז ריצ'רד פרס, חבר מועצה מטעם מפלגת העבודה. הוא הוביל מהלך ראוי לשבח שכלל הקמה של ועדת רבנים, ובה קבוצה של רבנים מתוך האוכלוסייה המגוונת של העיר".

האם נעשה פילוח של האוכלוסייה, לפני שנבחרו נציגים?
"לא נעשה פילוח. נבחרו רבנים שפרס הכיר, והפעיל מכולם היה רוטר, שלמעשה הכיר את התחום. הוא מסייע לאנשי המקצוע להבין מונחים וניואנסים שהם לא מכירים, אך הטיפול עצמו נשאר בידיהם".

אומרים שהוא משתיק פרשיות שאינן נוחות לקהילה שלו.
"
אחד הדברים שרוטר מוביל הוא לטפל באופן שלא יפגע בכל המשפחה. לפעמים בגלל בעיה של אח אחד, עשרה אחים אחרים סובלים, חוששים לצאת מהבית ומתקשים למצוא שידוך. בחברה החרדית זה עניין רגיש. רוטר מכוון את הטיפול בצורה דיסקרטית, בלי לפגוע בכל שאר המשפחה. בכל מקרה אין דבר כזה ?להשתיק פרשיות'. אנחנו פועלים לפי החוק, באופן עדין, מקצועי וחכם".

במשטרת ישראל בחרו לא להגיב לכתבה

Viewing all articles
Browse latest Browse all 896