טענות לאיומים, השפלות ואינספור דוגמאות לשפה בוטה, קשה ומעליבה. עובדי מנח"ח החליטו לשבור שתיקה ולהתלונן נגד המנהל איתמר בר־עזר בטענה כי הוא נוקט אלימות מילולית קשה נגדם. יו"ר ועד העובדים ציון דהאן במכתב למנכ"ל העירייה: "מזה שבועות מתנהל האגף כמו במשטרים האפלים אשר ידענו פעם". העירייה: "אנו מתייחסים ברצינות גמורה לתלונות המגיעות מגורמים שונים ומטפלים בהם"
ציפי מלכוב, דודי אביטן
מינהל החינוך החרדי בעיריית ירושלים בכותרות: עובדים רבים התלוננו בשבועות האחרונים נגד מנהל האגף הוותיק, איתמר בר־עזר, בטענה כי הוא משתלח בהם, מכנה אותם בכינויים שונים ומשרה אווירת פחד ונכאים שגורמת לטענתם לשיתוק האגף. לדבריהם, מערכת היחסים העכורה בעקבות התבטאויותיו נמשכת כבר תקופה ארוכה ולא מדובר במעידה חד־פעמית
לטענת העובדים, הדברים לא נחשפו עד כה עקב חששם, אך בשבועות האחרונים החליטה קבוצה גדולה של עובדים ועובדות מהאגף להתלונן בפומבי לפני מחזיק תיק מנח"ח, סגן ראש העירייה צביקה כהן (ש"ס), לפני מנכ"ל העירייה אמנון מרחב ולפני יו"ר ועד עובדי עיריית ירושלים, ציון דהאן. העובדים הציגו בפניהם מסמכים וראיות, המוכיחים לדבריהם כי מנהל האגף פוגע בהם באופן שיטתי ומתבטא במילים קשות ובלתי הולמות
בנוסף שלח השבוע דהאן מכתב מיוחד למנכ"ל מרחב, שמוען גם לראש העירייה ולבכירים נוספים, ובו הוא מבקש את התייחסותו לדברים. תחת הכותרת 'מנח"ח - לאן?'כותב דהאן: "מזה שבועות מתנהל אגף מנח"ח כמו במשטרים האפלים אשר ידענו פעם. מנהל אגף מנח"ח, מר איתמר בר־עזר, משליט אימה על עובדי האגף ואלה פוחדים לפצות פה שמא יבולע להם.
"הגיעו אלי לשיחה עובדים מהאגף שתיאורם המזעזע את התנהגותו של מנהל האגף אינו מותיר מקום לספק. התעמרותו בעובדים מצריכה בירור עמוק ויסודי, עד למיצוי.
"עצובה מכל היא העובדה שכולם יודעים על כך ושומרים על 'זכות'השתיקה".
"כשתרגיש זה יכאב"
לידי "ידיעות ירושלים"הגיעו בשבוע האחרון עדויות רבות, שמהן עולה תמונה עגומה של מערכת היחסים בין מנהל האגף בר־עזר לבין עשרות מעובדי האגף, לרבות הבכירים שבהם.כך, למשל, על פי הנטען, כאשר אחת העובדות פנתה במייל אל בר־עזר ודיווחה לו על היערכות האגף לקראת פתיחת שנת הלימודים, הוא ענה לה כי "את הורסת לי את הלשכה".
בפעם אחרת, על פי הנטען, בעקבות פנייה של אחד מעובדי האגף שדיווח לבר־עזר בדואר אלקטרוני על מצבם הפיזי של מבני חינוך מסוימים, ענה לו בר־עזר: "שאלוקים ירחם עליך. חוץ מאוזניים ארוכות יש לך הכל".
עוד טוענים העובדים שבאירוע נוסף שהתרחש ממש לפני שבועות אחדים דיווחה אחת מעובדות המשרד לבר־עזר במסרון על אירוסיה של אחת העובדות האחרות באגף. תשובתו היתה: "מי שעל ידך מיד מתארסת, רק אני לא מקבל ברכה, רק שם רע שאת מוציאה עלי. אבל אני ממשיך לקוות שיום אחד תוכלי להתעשת ולהביא לנו משימות מהירות ומושלמות".
במקרה אחר פנה אחד העובדים לבר־עזר ולדבריו דיווח לו על טעות שביצע. בתגובה ענה לו המנהל: "אני לא חי עם פאשלות כאלה. אתה תשלם על זה בלי שתרגיש, וכשתרגיש זה יכאב".
במייל אחר שהגיע לידי "ידיעות ירושלים"כותב בכיר באגף למנהל מנח"י, משה טור פז (קינלי), ששאל אותו בנושא של בניית כיתות: "אני מתקשה לעמוד מול ההתבטאויות חסרות המעצורים והמחוצפות של מנהל האגף ולכן אני מעדיף שלא לענות".
ייאושם של עובדי האגף בא לידי ביטוי בהודעה שכתב אחד העובדים אל בר־עזר: "אתה מוכן להגיד מה אתה רוצה מאיתנו??? אנחנו עובדים כמו חמורים, עושים לך כל מה שאתה רוצה, ואתה רק צועק כאילו אנחנו אחרוני האנשים. מה אתה רוצה? למה זה מגיע לנו???".
בתגובה ענה לו בר־עזר: "אני אפילו לא אענה לסגנון הזה. זה גם לא מה שאני כתבתי. אגב, הכי גרוע שאני לא צועק".
לחצים פוליטיים
אגף החינוך החרדי בעיריית ירושלים הוקם בשנת 1993, בתקופתו של ראש העירייה דאז, אהוד אולמרט. הסיבה להקמת אגף חינוך הנבדל ממנח"י נבעה מתחושת הנציגים החרדים שהמגזר שהם מייצגים סובל מאפליה, המתבטאת, לטענתם, בתנאים קשים שבהם לומדים עשרות אלפי תלמידי החינוך החרדי בעיר, מה שמחייב השקעה ממשלתית ועירונית כדי לשפר את התנאים הפיזיים. עד לאותו שלב היה מינהל החינוך העירוני (מנח"י) אחראי ישירות גם על החינוך החרדי, אלא שבעקבות לחצים פוליטיים מצד החרדים החליט אולמרט להקים אגף נפרד לחרדים.בשעתו נטען שהאגף יוקם רק לפרק זמן קצר עד שהפערים יצטמצמו או יימחקו, אך גם היום, 21 שנים לאחר הקמתו, האגף החרדי חי ובועט.
מאז שהוחלט על הקמת האגף הנפרד נוסף למועצת העירייה גם מחזיק תיק מנח"ח (מינהל החינוך החרדי). עד הבחירות האחרונות החזיק בתיק סגן ראש עירייה מטעם יהדות התורה, אולם במשא ומתן הקואליציוני האחרון החליט ראש העירייה ניר ברקת להעניק בפעם הראשונה את מושכות מנח"ח לסיעה החרדית הספרדית ש"ס. האגף כולל כ־40 עובדים ועובדות, ובראשם כאמור עומד מנהל האגף איתמר בר־עזר.
בר־עזר מונה לתפקיד לאחר זכייה במכרז לפני כשמונה שנים וחצי, עוד בתקופתו של ראש העירייה החרדי אורי לופוליאנסקי. הוא עזב את עיר מגוריו זיכרון יעקב ועבר להתגורר בירושלים.
הסערה הראשונה במנח"ח פרצה לפני כשלוש שנים, בעקבות מעקבים שערכה העירייה אחר עובדים שעלה חשש שנהגו להחתים את כרטיס הנוכחות שלהם בבוקר
הנהלת העירייה ביקשה לפטר לאלתר את אותם עובדים סוררים, אך בעקבות זעמם של הנציגים החרדים - ובהם מחזיק תיק מנח"ח יצחק פינדרוס, שלא הסתיר את כעסו - הוחזרו כל העובדים לעבודתם לאחר שהתחייבו כי לא יחזרו על מעשיהם.
כעת, לאחר ששככה פרשת המעקבים מסעירה את מנח"ח פרשת התנהלותו של מנהל האגף ומערכת יחסיו עם העובדים.
"שתיקה של שנים"
מחזיק תיק מנח"ח בעבר וחבר מועצת העירייה, יצחק פינדרוס, טען השבוע כי גם בתקופתו התלוננו עובדים על סגנון ההתבטאות של בר־עזר. "בהתחלה חשבתי שמדובר בעודף של פרפקציוניזם, אך כאשר בדקתי את אותן התבטאויות לעומק הגעתי למסקנה כי במקרים רבים הצדק כנראה עם העובדים".מחזיק התיק בהווה והממונה הישיר על איתמר בר־עזר, צביקה כהן (ש"ס), אמר בתגובה: "לפני כשבוע הגיעה אלי קבוצה גדולה של עובדי האגף והתלוננה על התבטאויותיו וסגנון דיבורו של בר־עזר. אותם עובדים נפגשו גם עם מנכ"ל העירייה אמנון מרחב ושטחו לפניו את טענותיהם הקשות על חוסר יכולתם להמשיך לתפקד ולשרת את הציבור תחת פיקודו של בר־עזר. גם אני וגם מרחב הקשבנו קשב רב לעובדים. סוכם כי לאחר חג הפסח נקיים רפורמה גדולה בתוך מנח"ח באופן שכל אחד מהעובדים יידע מה תפקידו, עובדה שתסייע לנקות את האווירה במקום".
יו"ר ועד עובדי העירייה, ציון דהאן: "הגיעה אלי קבוצת עובדים ממנח"ח, חלקם עובדים ותיקים מאוד. הם סיפרו על אווירה קשה מאוד באגף וטענו כי מנהל האגף משתמש בשפה לא יפה בלשון המעטה כלפי חלק מהעובדים והעובדות.
העובדים סיפרו כי קשה להם לבוא ולהתלונן על אדם, אבל לטענתם הם עשו זאת לאחר שתיקה של שנים, וחלקם הגדול אף היו עוזבים את האגף והעירייה אם היו יכולים, אבל הם לא עושים זאת בשל הצורך לפרנס את משפחותיהם.
"אני מאמין לעובדים. הרגשתי שהם דיברו בכנות ושפכו את לבם בפניי. בעקבות הפגישה הקשה פניתי למנכ"ל העירייה אמנון מרחב וביקשתי בדיקה יסודית של הטענות על התנהלותו של בר־עזר. אני מחכה לממצאי הבדיקה".
בר־עזר סירב להגיב לידיעה.
תגובת העירייה: "עיריית ירושלים מתייחסת ברצינות גמורה לתלונות המגיעות מגורמים שונים ומטפלת בהן בהתאם לשיקול הדעת המקצועי של מנהליה. בכל הנוגע לתלונות המתייחסות לעובדים לא יכולה עיריית ירושלים להתייחס מעל דפי העיתון בשל צנעת הפרט".
http://www.mynet.co.il/